Naslov možda zvuči čudno, ali ako pročitate tekst do kraja sve će vam biti jasno. Za mene godišnji odmor ako nije na moru nije godišnji odmor. Lješkarenje u hladovini, daleki pogled u plavetnilo, miris bora, šum mora, mozak se izgubi, a baterije pune. No, nismo svi isti i ne volimo svi odmarati na moru. Kada ste u vezi ili braku morate biti spremni na kompromise, to ne znači nužno kako se morate odreći svojih želja, nego ih samo prilagoditi. Moja bolja polovica ne voli ići na more, ok, ja to prihvaćam, ali prihvaća i on kako to ne znači da nikada više ne idemo na more. Nekako odmah nakon dočeka nove godine ja već putujem po netu i tražim destinaciju za godišnji odmor. Zadnjih par godina naš godišnji odmor sveo se na umor umjesto odmora. Velike vrućine, nestanak struje zbog preopterćenja mreže, komarci kojih na moru ima više nego kod nas u Osijeku, sve u svemu postalo je naporno. Odeš na godišnji, navečer bi uživao na terasi i gledao mjesečinu na pučini mora, ali ne možeš jer bi te komarci pojeli. Ja imam sreće pa me komarci baš i ne vole, ali zato moji dečki imaju slatku krv, pa uvijek nastradaju na moru. Ma, super mi je to godišnji kad cijelu noć netko skače i lupa komarce po zidu, psuje i viče.

Tako smo prošle godine sjeli za stol da dogovorimo strategiju za godišnji odmor, pa sam predložila dečkima da iznesu ideju, jer meni je bitno samo da ima mora, destinacija mi nije bitna, iako moram priznati kako mi je Makarska rivijera ipak najljepša destinacija. Zaključak je bio da idemo negdje blizu mora, ali da spavamo u šumi u hladovini gdje nema komaraca. Odličan izazov za mene! Bacila sam se na kartu i proučavala što je blizu mora,a u šumi je. Odluka je pala na Fužine! Malo mjestašce u Gorskom Kotaru smješteno na jezeru okruženo gustom šumom, čista milina. Dogovorili smo smještaj u privatnom apartmanu, i jedva čekali da krenemo na put.
Dakle, naša zajednička odluka i kompromis rezultirali su jednim od najljepših godišnjih odmora. Prije podne šetnja u prirodi oko jezera, posjet špiljama i znamenitostima Fužina, poslije podne kupanac na moru, a predvečer uživanje u dvorištu sa pogledom na guste šume uz ispijanje kavice i bez komaraca. Čovjek ne bi vjerovao koliko se toga u par dana može obići i vidjeti, a ujedno i odmarati i uživati. Sada definitivno znam što znači izraz „aktivan odmor“, i vjerujte nije to uopće loša stvar. Čovjek pomisli kako će nešto propustiti ako odabere „aktivan odmor“, ali to nije točno, jer zaista ima dovoljno vremena i za lješkarenje na suncu i kupanje.

I tako smo mi u tjedan dana obišli Delnice, Rijeku, Jadranovo, Oštro, Njivice (otok Krk), provozali se preko Cresa i završili na Malom Lošinju. Netko će sada reći, pa kakav je to odmor stalno su bili u autu. Ako pogledate kartu to uopće nije tako daleko, dapače sve je blizu, osim naravno Malog Lošinja. Fužine su smještene na odličnom geografskom području od kuda vam je sve blizu. Drugi izlaz prije Rijeke na autoputu Zg-Ri. Povezanost je odlična, i svugdje možete autocestom ili brzom cestom. Ovo sada ispada kao da radim promociju Fužina, ali nije tako !

Već duže vrijeme razmišljamo o godišnjem odmoru na Malom Lošinju, ali nikako da dođemo do realizacije ideje jer nam se činilo kako je put naporan i dug. Budući smo sada bili relativno blizu odlučili smo otići na jednodnevni izlet i napraviti izvidnicu. Spakirali smo sve u auto i krenuli na Krk odakle smo trajektom došli na Cres, pa preko pokretnog mosta u mjestu Osor stigli na Mali Lošinj. Zaista je bio gušt uživati u ljepotama otoka Cresa koje sam vidjela samo u dokmentarcima. Brzo smo mi stigli do Malog Lošinja. Nekako sam uvijek zamišljala kako je to visoki i strmi otok okružen gustim šumama, kad ono totalna suprotnost. Šuma jest gusta, ali nije ništa visoko. Na Lošinju me definitvno iznenadila ugodna klima, zaista se ima dojam kako je otok dublje uronjen u moru. Cijeli dan proveli smo na prekrasnoj plaži sa tirkiznim morem u debeloj hladovini borove šume. Definitvno kraljevski odmor za dušu i tijelo. Kada si na tako lijepom mjestu vrijeme ne leti, naprotiv, sve je nekako usporeno tako da možeš uživati punim plućima. Kako je svijet mali, uspjeli smo se naći i sa kolegama iz Osijeka na ugodnom druženju uz sladoled u samom centru Malog Lošinja. Eto, kad nemate vremena u Osijeku imate na udaljenim destinacijama. Centar je kao u svim našim mjestima uz more, puno brodica privezanih, šarene kamene kućice nagurane jedna pored druge, trgovine, kafići i restorani. Idila! Sve je nekako bilo mirno i opušteno. Odlazeći sa Lošinja odlučili smo kako ovo nije poslijednji put da smo bili ovdje.

Odluka je pala, ove godine idemo na Mali Lošinj! Ima dovoljno šume i hladovine, klima je ugodna, nije vruće i nema puno komaraca! Kopno nije baš blizu i osjeća se ta odsječenost od užurbanog kopna i mir, a to je ono nešto što ti zaista treba za odmor.

samoiskreno.info

Istaknuta slika: samoiskreno.info